Zalecenia Głównego Lekarza Weterynarii dla producentów żywności w związku z koronawirusem
W związku z pojawiającymi się w przestrzeni publicznej wątpliwościami na tle stosowania przepisów tzw. specustawy koronawirusowej Zarząd Stowarzyszenia zwrócił się do Głównego Inspektoratu Weterynarii z prośbą o udzielenie informacji ws. procedury postępowania w przypadku stwierdzenia podejrzenia zakażenia COVID-19 w zakładach mięsnych oraz zaleceń dla producentów z branży spożywczej.
W odpowiedzi zastępca Głównego Lekarza Weterynarii oświadczył, iż:
"Co do żywności produkcja co do zasady nie musi być zatrzymywana, zalecenia co do zagrożeń koronawirusem przez żywność na stronie GIW w zakładce Koronawirus. Co do szczegółów postępowania z ludźmi decyduje Państwowa Inspekcja Sanitarna, która jest podmiotem wiodącym w tym zakresie. Nadzór epidemiologiczny mapuje zagrożenie i decyduje o zasięgu kwarantanny, ustalając grupy ryzyka na podstawie każdorazowej analizy".
Kierownictwo GIW wskaszało również na następujące zasady, które powinny zostać wdrożone w Państwa przedsiębiorstwach:
- pomiar temperatury przed przystąpieniem do pracy każdego pracownika (każdego dnia) także pracowników biurowych i kierownictwa. Osoby przeziębione, kaszlące i z temperaturą od i powyżej 37.0 st. C nie przystępują do pracy;
- jeśli ktoś poczuje się gorzej w trakcie pracy zgłasza się do bezpośredniego przełożonego, który decyduje o odstąpieniu od pracy lub jej kontynuacji w danym dniu;
- kierowcy - jeśli transport własny, analogicznie jak inni pracownicy. Kierowcy obcy minimalnie skrócony czas ich obecności w zakładzie przyjazd - załadunek/wyładunek - wyjazd.
Jednocześnie przypominamy, iż pod adresem https://www.wetgiw.gov.pl/inspekcja-weterynaryjna/zalecenia-dla-producentow-zywnosci-w-zwiazku-z-koronawirusem możecie Państwo znaleźć dodatkowe informacje, w tym odpowiedzi na pytania:
- Czy wirus może przenosić się za pomocą żywności?
- Obróbka termiczna a koronawirus.
- Jak przenosi się SARS COV-2?
- Jakie działania może podjąć przedsiębiorca i pracownik branży spożywczej?
- Jakie działania powinien podjąć świadomy klient-konsument?