Część sekretnych składników ukrywa się w przyrodzie.
Mięso potraktowane z szacunkiem i pasją.
Pismo Zastępcy Głównego Lekarza Weterynarii z dnia 2 lutego 2022 r.
W związku z pojawiającymi się wątpliwościami dotyczącymi poświadczania spełniania wymagań określonych w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2021/605 przy przemieszczaniu świń utrzymywanych na obszarze objętym ograniczeniami I do rzeźni, w przypadku gdy świeże mięso, produkty mięsne, w tym osłonki pozyskane od tych świń będą wprowadzane na rynek krajowy oraz rynek UE, przedstawiamy pismo Zastępcy Głównego Lekarza Weterynarii z dnia 2 lutego 2022 r.
czytaj więcejZmiana stawki VAT w odniesieniu do towarów spożywczych
Informacja o zmianie stawki VAT dla towarów spożywczych sprzedawanych w okresie od dnia 1 lutego 2022 r. do dnia 31 lipca 2022 r.
czytaj więcejInterpretacja rozporządzenia nr 2021/6051 w kontekście przepisów krajowych regulujących kwestię produkcji w zakładach MLO/RHD
Przedstawiamy przekazaną nam przez Zastępce Głównego Lekarza Weterynarii Ministerialną interpretację przepisów rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 2021/6051 w kontekście przepisów krajowych regulujących kwestię produkcji w zakładach prowadzących działalność marginalną, lokalną i ograniczoną oraz w zakładach prowadzących rolniczy handel detaliczny
czytaj więcejŻyczenia
W imieniu Zarządu PSPWWT składamy wszystkim członkom i sympatykom oraz współpracownikom Stowarzyszenia życzenia zdrowych, wesołych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego Roku 2022!
czytaj więcejRejestracja zagranicznych zakładów wytwarzających produkty pochodzenia zwierzęcego w ChRL- interpretacja
W związku ze wejściem w życie od dnia 1 stycznia 2022 r. zarządzeń nr 248 i 249 Generalnej Administracji Celnej Chińskiej Republiki Ludowej (GACC) dotyczących rejestracji zagranicznych przedsiębiorstw produkujących żywność, poniżej przedstawiamy Państwu informację Głównego Lekarza Weterynarii dotyczącą implementacji ww. zarządzeń w odniesieniu do zakładów wytwarzających produkty pochodzenia zwierzęcego, przekazane przez właściwe władze chińskie.
czytaj więcejStanowisko MRiRW w przedmiocie stosowania przepisów dotyczących znakowania produktów pochodzenia zwierzęcego pozyskanych od świń
Publikujemy stanowisko Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w przedmiocie stosowania przepisów dotyczących znakowania produktów pochodzenia zwierzęcego pozyskanych od świń
czytaj więcejPismo PSPWWT do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Pełnomocnika Rządu ds. działań związanych z wystąpieniem ASF na terytorium RP
Publikujemy pismo Prezesa Zarządu skierowane do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Pełnomocnika Rządu ds. działań związanych z wystąpieniem ASF na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
czytaj więcejInformacja o przebiegu Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków PSPWWT
Uprzejmie informujemy, że w dniu 29 września 2021 r. o godzinie 13:00, w sali konferencyjnej hotelu Taurus w Ładnej k. Tarnowa odbyło się Zwyczajne Walne Zgromadzenie Członków Polskiego Stowarzyszenia Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie zwołane na mocy uchwały nr 5 z dnia 13 września 2021 r. Zarządu PSPWWT, podjętej na podstawie § 19 ust. 4 Statutu Stowarzyszenia.
czytaj więcejOdpowiedź MRiRW na pismo PSPWWT z 19 sierpnia br. dotyczące kwestii związanych z wystąpieniem ASF
Publikujemy odpowiedź MRiRW na pismo PSPWWT z 19 sierpnia br. dotyczące kwestii związanych z wystąpieniem ASF
czytaj więcejStanowisko PSPWWT ws. "Polskiego Ładu"
W związku z prowadzonymi konsultacjami w przedmiocie projektu ustawy „Polski Ład” publikujemy uwagi Stowarzyszenia do projektu ustawy o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych oraz niektórych innych ustaw.
czytaj więcejWytyczne dotyczące praktycznego wdrażania zasad spełniania wymagań bioasekuracji w gospodarstwach utrzymujących świnie
Wytyczne dotyczące praktycznego wdrażania zasad spełniania wymagań bioasekuracji w gospodarstwach utrzymujących świnie zgodnie z wymaganiami załącznika II RWK 2021/605 z dnia 7 kwietnia 2021. ustanawiającego szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń.
czytaj więcejZmiana rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA)
Publikujemy rozporządzenie Komisji (UE) 2020/1255 z dnia 7 września 2020 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w tradycyjnie wędzonych mięsach i produktach mięsnych oraz w tradycyjnie wędzonych rybach i produktach rybołówstwa, a także w sprawie ustalenia najwyższego dopuszczalnego poziomu WWA w żywności w proszku pochodzenia roślinnego wykorzystywanej
czytaj więcejKonsultacje społeczne ws. działań promujących tradycyjne wyroby rolno-spożywcze w ramach środków z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
W związku z prowadzonymi konsultacjami społecznymi oraz naborem projektów dofinansowania dla działań promujących tradycyjne wyroby rolno-spożywcze w ramach środków z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa przedstawiamy postulaty zgłoszone przez zarząd Stowarzyszenia
czytaj więcejCOVID-19 a umowy i siła wyższa - poradnik
Publikujemy praktyczny poradnik pozwalający na zweryfikowanie Państwa sytuacji kontraktowej w dobie pandemii koronawirusa
czytaj więcejMaseczki w zakładach pracy - kolejna nowelizacja przepisów
Na mocy rozporządzenia Rady Ministrów z 1.12.2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii (Dz.U. poz. 2091) od 2 grudnia zmianie uległy zasady noszenia maseczek w zakładach pracy.
czytaj więcejRozszerzony obowiązek zakrywania ust i nosa w zakładach pracy
Od 28 listopada br. do 27 grudnia 2020 r. w zakładach pracy został wprowadzony obowiązek zakrywania ust i nosa, jeżeli w pomieszczeniu przebywa więcej niż 1 osoba.
czytaj więcejStanowisko Stowarzyszenia w przedmiocie ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt i niektórych innych ustaw
Prezentujemy stanowisko Stowarzyszenia w sprawie tzw. "piątki dla zwierząt"
czytaj więcejZmiana rozporządzenia w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Wątpliwości interpretacyjne.
Przedstawiamy komentarz do nowelizacji rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Artykuł nakreśla wątpliwości praktyczne i interpretacyjne nowych przepisów.
czytaj więcejObowiązek oznaczania towarów i usług specjalnymi kodami
Przedstawiamy informację dotyczącą nowego obowiązku oznaczania niektórych towarów i usług kodami GTU w JPK_V7M/JPK_V7K
czytaj więcejJPK_V7M/JPK_V7K
Przypominamy o wprowadzeniu nowego jednolitego pliku kontrolnego
czytaj więcejZAWIADOMIENIE o zwołaniu Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków Polskiego Stowarzyszenia Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie
Zawiadamiamy, iż na mocy uchwały nr 2 z dnia 19 sierpnia 2020 r. Zarząd Polskiego Stowarzyszenia Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie, działając na podstawie § 19 ust. 4 Statutu Stowarzyszenia postanowił zwołać Zwyczajne Walne Zgromadzenie Członków Polskiego Stowarzyszenia Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie na dzień 16 września 2020 r. o godz. 13:00 w sali konferencyjnej hotelu Taurus w Ładnej k. Tarnowa.
czytaj więcejProcedura zapobiegania, przeciwdziałania i zwalczania COVID-19 oraz innych chorób zakaźnych
Wzór "procedury zapobiegania, przeciwdziałania i zwalczania COVID-19 oraz innych chorób zakaźnych" opracowany z myślą o wykorzystaniu przez producentów wyrobów wędzonych tradycyjnie.
czytaj więcejPosiedzenie Zarządu Stowarzyszenia
Relacja z posiedzenia Zarządu Stowarzyszenia z dnia 19 sierpnia 2020 r.
czytaj więcejTerminy zapłaty podatków w związku z COVID-19
Informujemy o przesunięciach terminów na złożenie różnych podatków i informacji
czytaj więcejTarcza 4.0
Informujemy, iż w dniu dzisiejszym wchodzi w życie ustawa z dnia 19 czerwca 2020 r. o dopłatach do oprocentowania kredytów bankowych udzielanych przedsiębiorcom dotkniętym skutkami COVID-19 oraz o uproszczonym postępowaniu o zatwierdzenie układu w związku z wystąpieniem COVID-19, czyli Tarcza antykryzysowa 4.0
czytaj więcejTarcza antykryzysowa 3.0 - rozwiązania w zakresie prawa pracy
W dniu 14 maja 2020 r. Sejm przyjął ustawę o zmianie niektórych ustaw w zakresie działań osłonowych w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2, będącą kolejnym elementem tzw. Tarczy Antykryzysowej. Ma ona na celu zapobieżenie negatywnym skutkom zmian gospodarczych wynikających z pandemii COVID-19. Tzw. Tarcza 3.0 zawiera szereg przepisów dotyczących zmian w prawie pracy.
czytaj więcejWsparcie finansowe dla firm w ramach Tarczy Finansowej
Publikujemy informację Ministerstwa Finansów dot. wsparcia finansowego dla firm w ramach Tarczy Finansowej
czytaj więcejZalecenia MR oraz GIS dla zakładów pracy w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa
W związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa, MR - we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym - przygotowało zalecenia dla zakładów pracy.
czytaj więcejZalecenia Głównego Lekarza Weterynarii dla producentów żywności w związku z koronawirusem
Publikujemy odpowiedź zastępcy Głównego Lekarza Weterynarii na pytania skierowane przez Zarząd Stowarzyszenia w związku z epidemią COVID-19
czytaj więcejZmiana ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
Zarząd Stowarzyszenia informuje, iż 19 lutego 2020 r. Prezydent RP podpisał ustawę z dnia 23 stycznia 2020 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2020 r. poz. 285).
czytaj więcejProblematyka nadużywania pozycji dominującej sieci handlowych sklepów wielkopowierzchniowych i nieuczciwej konkurencji na rynku rolno-spożywczym
Analiza problemu nadużywania pozycji dominującej sieci handlowych sklepów wielkopowierzchniowych i nieuczciwej konkurencji na rynku rolno-spożywczym
czytaj więcejZjawisko nadmiernej likwidacji produkcji trzody chlewnej w Polsce w ramach walki z afrykańskim pomorem świń.
Stanowisko PSWWT wobec zjawiska nadmiernej likwidacji produkcji trzody chlewnej w Polsce w ramach walki z afrykańskim pomorem świń
czytaj więcejPosiedzenie Zarządu Stowarzyszenia
Relacja z posiedzenia Zarządu PSWWT z dnia 22 listopada 2019 r.
czytaj więcejPan Prezes Stanisław Jarosz powołany do Rady ds. Przedsiębiorczości przez Prezydenta RP Andrzeja Dudę
Prezydent RP Andrzej Duda powołał Pana Stanisława Jarosza, Prezesa PPM Taurus Sp. z o.o. z Pilzna do Rady ds. Przedsiębiorczości.
czytaj więcejZmiana terminu konferencji
Szanowni Państwo, W związku ze zmianą planów w kalendarzu Pani Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ewy Lech dokonujemy zmiany terminu konferencji z 1 grudnia na 4 grudnia 2017. Miejsce i godzina rozpoczęcia bez zmian. Za zmiane przepraszam i liczymy na obecność.
czytaj więcejSzkolenie
Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie
czytaj więcejSzkolenie "Wędzenie tradycyjne wędlin - punkty krytyczne"
"Wędzenie tradycyjne wędlin - punkty krytyczne"
czytaj więcejKomunikat dotyczący obrad WZWCS
W imieniu Zarządu Stowarzyszenia serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w obradach oraz proponujemy następujący porządek obrad.
czytaj więcejZaproszenie na szkolenie
W dniu 25 kwietnia 2016 roku, odbędzie się szkolenie, które zdaniem Zarządu Stowarzyszenia jest niezwykle istotne z punktu widzenia prowadzonej przez nas działalności.
czytaj więcejSpotkanie Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Producentów Wyrobów Wędzonych z Panem Prezydentem RP Andrzejem Dudą.
20 marca b.r. w Lipnicy Murowanej miało miejsc spotkanie Pana Prezydenta oraz Pierwszej Damy z Zarządem naszego Stowarzyszenia.
czytaj więcejW 2014 roku z inicjatywy Prezesa Firmy Taurus w Ładnej/Tarnowa odbyło się spotkanie przedstawicieli producentów wędlin wędzonych tradycyjnie. W spotkaniu wzięło udział 110 przedstawicieli reprezentujących 97 zakładów z południowego regionu Polski. Zebrani wyrazili zaniepokojenie o dalszy byt zakładów mięsnych średniej i małej wielkości oraz pracowników w nich zatrudnionych po wprowadzeniu nowelizacji przepisów dotyczących zawartości benzo(a)pirenu w produktach mięsnych równocześnie zwracając uwagę na zagrożenie dla tradycji i dziedzictwa kulinarnego reprezentowanych regionów jako konsekwencję wprowadzenia tych przepisów.
Zebrani wyrazili wolę zrzeszenia się w Stowarzyszeniu Producentów Wędlin Wędzonych Tradycyjnie. Do czasu zarejestrowania Stowarzyszenia przez właściwy sąd rejestrowy powołany został Komitet Obrony Wędlin Wędzonych Tradycyjnie, który reprezentować będą wybrani i upoważnieni przedstawiciele Komitetu w osobach: Roman Dudek LASKOPOL Limanowa, Andrzej Kurek Firma Juvita Dulcz Wielka, Stanisław Mądry Zakład Masarski Liszki , Jacek Noworolnik Zakłady Mięsne „Szubryt", Józef Bawoł Zakład Masarski Markowa, Fryderyk Kapinos Firma Taurus Pilzno, Waldemar Kluska Firma Taurus Pilzno.